Windstille winter

24 januari 2022

Is het jou ook opgevallen dat het al weken niet hard heeft gewaaid? Ik kan me niet herinneren dat ik heel hard tegen de wind in heb gefietst of dat ik de wind om het huis heb horen blazen. Zo’n storm waar even alles door elkaar wordt geschud. Nee, het is vooral rustig winterweer, helaas met veel bewolking en een hardnekkige grijzigheid.

Januari wordt ook wel ‘een diepe ademhaling van de tijd’ genoemd (Vasalis). Roerloos en bewegingloos vormt januari een brug tussen het oude jaar en alles waar in december afscheid van is genomen en de eerste tekenen van het nieuwe in februari. Er is rust en stilte in de natuur. Een essentiële periode voor groei en ontwikkeling van alles wat leeft.

Adempauze van de tijd

Met de huidige lockdown zitten we ook weer in een ‘adempauze van de tijd’. Veel bedrijven hebben nog een thuiswerkpolicy en veel meetings vinden online plaats. Als ik dit spiegel aan de windstille winter, dan is een veel gehoord geluid dat het nieuwe jaar geruisloos is begonnen. Geen leuke gezamenlijke kick-off. Mensen missen hun collega’s. Het is saai. Het is stil.

De natuur heeft wind nodig

Nee, kilometers tegen de wind in fietsen zit ik ook niet op te wachten…het voordeel is natuurlijk wel dat de terugweg dan sneller gaat. Maar een beetje meer wind mag wel. Wind speelt in de natuur een grote rol. Vogels gebruiken de windstromen om mee te kunnen vliegen of te kunnen blijven hangen in de lucht. Wind zorgt voor kruisbestuiving en het voortbestaan van veel plantensoorten.  Wind zorgt er ook dat zaden verspreiden en in een voedingsrijke bodem nieuwe planten en bomen gaan groeien.

Op het werk heb je ook wind nodig

Teveel stilte en inactiviteit is niet fijn. Waar een periode van rust en stilte nodig is voor herstel en vernieuwing, is iedereen nu wel weer toe aan wat reuring. Een beetje meer wind. Om elkaar te ontmoeten en nieuwe plannen uit te werken. Voor het inspireren van elkaar en zorgen voor kruisbestuiving. Voor de verspreiding van al die ideeën die iedereen in periode van stilte heeft opgedaan.  Laten we hopen dat er meer bedrijvigheid komt en dat we uit de huidige lockdown worden verlost.

Even lekker doorwaaien in Dongen?

Heb jij ook zo’n behoefte na de zoveelste lockdown om met je team samen te komen? Om de wind weer eens lekker te laten waaien? Plan eens een inspirerende meeting bij PLUK trainingslocatie in Klein Dongen, midden in de natuur, waar je elke dag het effect van de wind op de natuur kunt zien en ervaren. Waar kruisbestuiving als vanzelf plaatsvindt en nieuwe ideeën worden gedeeld. Ik weet zeker dat jouw team daar later in het jaar de vruchten van gaat plukken!

Alle blogs