Wie zaait zal oogsten

9 april 2021

Het is de tijd van het jaar dat van alles weer ontspruit! Kleine zaailingen komen op uit de vruchtbare aarde. De akkers in onze nabije omgeving kleuren langzaam groen. Ik vind het heel verfrissend en het stimuleert mij altijd tot het doen van nieuwe dingen.

Aan het inzaaien van de akkers is een lang traject voorafgegaan: het voorbewerken van de grond, nadenken over de planning van de teelt en bepalen wanneer dit het beste ingezaaid kan worden. Alleen in de juiste grond kan het zaad wortelen en uit gaan groeien tot een stevige plant.

Timing is alles

Ik ben benieuwd of jij al een zaadje hebt geplant? Misschien niet eens begin dit jaar, maar al veel eerder zonder dat je er eigenlijk erg in had?

Sommige zaadjes komen snel uit, andere hebben meer tijd nodig om te ontkiemen, maar allles heeft zijn eigen perfecte timing.

Nieuwe dingen starten vergt planning

Ook in organisaties is het van belang om na te denken hoe je zorgt voor een goed zaaiplan:

  • Welke nieuwe dingen wil je gaan starten en welk doel streven jullie na?
  • Hoe zorg je dat het zaad in goede aarde valt? Heb je de juiste omstandigheden gecreëerd?
  • Hoe zorg je voor stevige wortels? Als het zaad niet kan wortelen zal het verwelken zodra de zon opkomt.
  • En hoe voorkom je dat de nieuwe aanwas wordt verstikt door onkruid?
  • Is het team er klaar voor, of zijn er nog stappen te nemen alvorens met nieuwe dingen te kunnen starten? Bijvoorbeeld het afronden van oude zaken of projecten.

Ben jij goed voorbereid om straks te kunnen oogsten?

Oftewel, ben je in jouw organisatie of team wel bezig met het stimuleren van de juiste dingen? Zodat je kunt oogsten wat je hebt gezaaid? Dan is het belangrijk om de tijd te nemen om je zaaiplan tegen het licht te houden. Welke planning heb je voor ogen met jouw team? Het kan helpen om eens uit je vaste bubbel of werkplek te stappen, bijvoorbeeld met een wandeling door het boerenland waar de akkers ontspruiten. Eén blik naar buiten houdt je symbolisch een spiegel voor van de natuur waar juist in deze maanden alles ontkiemt.  Even weg van je vaste werkplek om te komen tot nieuwe inzichten.

Neem de tijd voor een teamsessie

Straks, als het weer mag, ben je van harte welkom bij PLUK trainingslocatie in Klein Dongen. De spiegel van de natuur en de omliggende akkers zetten je aan tot reflectie. De fruitboomgaard en de moestuin zijn onze dagelijkse inspiratie voor groei en bloei.  Wij werken hard aan de verbouwing van onze monumentale schuur, zodat we rond de zomer grotere groepen kunnen verwelkomen. Tot snel!

Alle blogs