Welke kant gaat het op in 2021?

5 februari 2021

Als ik een rondje loop dan zie ik in de polders veel kaalgeslagen akkers. De laatste gewassen zijn van het land gehaald. Het land ligt braak, in afwachting van de grote ploegen die straks de akkers weer voorbewerken voordat er ingezaaid gaat worden. De leegte biedt overzicht en nieuwe mogelijkheden.

Maar met de start van 2021 heb ik meer dan ooit het gevoel van ‘braakliggen’. Waar normaal gesproken het jaar begint met een leuke Kick-Off, waar we nog even terugblikken op het afgelopen jaar, de successen vieren en vooruitblikken naar het nieuwe jaar, is het nu met de lockdown lastig plannen. Wanneer mogen we elkaar weer fysiek ontmoeten?  Naar klanten toe, gezamenlijk plannen maken, niet achter een beeldscherm, maar fysiek bij elkaar komen? En wat worden onze assumpties voor 2021? Met welke factoren moeten we rekening houden?

Plannen voor ‘best case scenario’

Mijn remedie tegen dit gevoel is scenarioplanning. Zodat ik in ieder geval in beweging blijf, en stappen zet. Ik beeld me het meest zonnige scenario in, de zogenaamde ‘best case’ en zorg dat ik mijn planning daarop af stem. Er zijn lichtpuntjes! Laten we ons daarop voorbereiden.

Blijf in beweging

Hoe gaan jullie om met deze onzekerheid? Hebben jullie een ‘best-case’ en een ‘worst-case’ scenario op papier gezet voor 2021? Welke informatie heb je daarvoor nodig en wat mis je nog? En hoe ga je die vergaren? Voor je het weet heb je een duidelijk plan voor ogen, en krijg je al meer zicht op wat je te doen staat dit jaar.

Zolang je nog niet fysiek bij elkaar kunt komen, kun je dit ook in een virtuele teammeeting doen. Zo nodig onder begeleiding van een externe facilitator. Voor het zetten van gezamenlijke stappen naar de toekomst. Informeer naar de mogelijkheden.

Alle blogs