Virtuoze vogels

24 maart 2023

In deze tijd van het jaar is het een gezang van jewelste in de tuin, het lijkt wel of alle vogels de lentekriebels hebben. Al ver voor de zon opkomt begint het met de eerste oproepen van de boerenzwaluw, de zanglijster, het roodborstje en de merel. Net als in een concert zetten de verschillende vogels in een bepaalde volgorde in. Hoe dat werkt? Vogels gebruiken de hoeveelheid daglicht als een indicatie wanneer het hun tijd is om te gaan zingen. De toenemende daglengte heeft invloed op de hormonen en geslachtsklieren die de zang stimuleren.

Rond zonsopgang is er een zangpiek met de meeste soorten en de hoogste activiteit. Het loont écht om eens vroeg de wekker te zetten en dit concert aan te horen. En wist je dat er verschillende soorten apps zijn om supersnel vogelgeluiden te herkennen?

Eén van mijn favoriete geluiden in onze tuin is dat van de groene specht, hier op de foto afgebeeld. Je hoort hem beter dan dat je hem ziet, je wordt heel vrolijk van de verklinkende ‘lach’.

Waarom is er juist in de vroege ochtend veel gezang?

Men zegt dat er verschillende redenen zijn: ten eerste is het voor veel vogels nog te donker en te vroeg om naar voedsel te zoeken, insecten zijn bijvoorbeeld nog niet actief. Vaak is het windstil en vochtig zodat het geluid ver draagt. Dat zorgt voor maximaal effect van de belangrijkste functie van gezang: om het territorium te markeren en om een partner aan te trekken. Wel zo handig om allemaal tegelijk te zingen, dan zijn de buren ook bekend, dat geeft rust. Overigens zijn er ook vogels die vooral ’s avonds of ook ‘s nachts zingen, bijv. de uil. Wij hebben een populatie steenuilen in de omgeving. En een uilenkastje op de achterkant van de boerderij. Na zonsondergang en ook ’s nachts hoor ik vaak weer de lokroep van het mannetje en de reactie van het vrouwtje…ik hoop dat we dit jaar weer uilskuikens kunnen verwelkomen.

Nestjes bouwen

We denken ook bij vogels nog vaak in traditionele rolpatronen. In patronen als: het mannetje verleidt het vrouwtje en het vrouwtje bouwt het nest. Maar dit gaat lang niet altijd op. Bij het winterkoninkje bijv. bouwt het mannetje verschillende nestjes, maar het vrouwtje beslist in welk nest ze haar eieren gaat leggen. Hetzelfde geldt voor de spreeuw en huismus. De overblijvende nesten worden speelnesten. Andere vogels, zoals de ooievaar en de havik, maken jaren achtereen van hetzelfde nest gebruik. En bij het bekende roodborstje trekt het vrouwtje de aandacht. De rode vlek wekt in eerste instantie agressie op. Langzaam begint het mannetje het vrouwtje te accepteren en biedt haar een hapje aan. Pas wanneer de agressie verdwenen is begint de nestbouw.

Iedereen is anders

De diversiteit van vogels om een paartje te vormen is enorm. Bij vogels die geen kleurrijk verenpak hebben is het gezang van een mannetje vaak dé manier om de aandacht van een vrouwtje te trekken. Zodra ze een geschikte nestplaats hebben gevonden beginnen deze mannetjes al te zingen. Maar bij andere vogels die hun leven lang bij elkaar blijven (bijv de zwarte kraai en ekster) hoor je juist alleen een zacht gezang. Er zijn ook vogels die er in één broedseizoen diverse vrouwtjes op nahouden of andersom. En bij diverse pinquinsoorten komt homoseksualiteit voor. Het is bekend dat pinguïn mannetjes een gegeven ei succesvol uitbroeden. Zeker geen ‘one size fits all’ zoals in het spreekwoord  ‘in mei leggen alle vogels een ei’

Spiegel van de natuur voor organisaties

Het gezang en het gedrag van vogels en de enorme diversiteit bieden weer voldoende aanknopingspunten om te kijken naar ons eigen gedrag en dat van ons team, maar ook dat van onze stakeholders.

  • Welke promotioneel lawaai maken we en met welk doel?
  • Welke verleiding strategieën zetten we in?
  • Hoe beschermen we ons territorium en maken we ons bekend aan onze buren (of concurrenten)?
  • Hoe zorgen we voor overleving en uitbreiding?
  • Met welke stakeholders hebben we te maken en hoe gedragen zij zich? Welke verschillende signalen kunnen we oppikken?

Het is mooi om met de spiegel van de natuur en de metafoor van de virtuoze vogelzang je eigen organisatie eens onder de loep te nemen. Wat doen jullie om klant te verleiden, en de concurrentie op afstand te houden? Hoe zorgen jullie voor continuïteit en overleving? En hoe gedragen jullie stakeholders zich? Leef jezelf in in de wondere wereld van de vogelsymboliek en wordt nog effectiever met je team /organisatie.

Kom luisteren naar de spiegel van de natuur

Bij PLUK in de boomgaard kun je het spektakel van de virtuoze vogelzang zelf ervaren. Sta eens stil in de hectiek van de dag om te luisteren naar de diversiteit van de vogelwereld. De geluiden houden je symbolisch een spiegel voor om de diversiteit van jullie organisatie te toetsen. Alle geluiden van hoog tot laag en verleidingsstrategieën zijn aanwezig. Misschien hoor je het ‘gelach’ van de groene specht of de lokroep van de merel. In ons kleine ecosysteem in de tuin valt al zoveel te leren over diversiteit. Het is mijn dagelijkse inspiratie voor groei en bloei.

Kom je ook een keer een kijkje nemen? Informeer gerust naar de mogelijkheden voor een teamsessie!

#vergaderen #teamlocatie #trainen #brainstormen #inspiratiesessie

Alle blogs