Nachtwerkers

11 juli 2024

Tijdens een avondwandeling in de zomer valt mijn oog op de grote gele bloemen in de bermen. Het is de teunisbloem, een lange toorts met bladeren kruislings langs de steel en drie of vier gele bloemen bovenin. Wist je dat deze plant elke nacht verse bloemen produceert? s’ Avonds bij de schemering vouwen de grote geurende bloemen zich open. Dat gaat zo snel dat het een time-lapse filmpje lijkt. Een mooi schouwspel dat de moeite waard is om eens bij stil te staan. Het kunstig opgevouwen pakketje van citroengele bloemen verandert in minder dan twee minuten in een gele kroon die licht lijkt te geven in de schemer.

24-uurs bloem

Ze verspreiden ’s nachts een heerlijke geur die de nachtbrakers onder de insecten aanlokt. Nachtvlinders doen zich tegoed aan de nectar. De volgende ochtend is het alweer uit met de pret. Elke bloem gaat maar één etmaal mee, daarna verwelken ze alweer. Maar de plant produceert bloemen aan de lopende band, aan het eind van de dag herhaalt het schouwspel zich weer: aan elke stengel weer drie tot vier nieuwe geurende bloemen. De teunisbloem wordt daarom ook wel de 24-uurs bloem genoemd, of nachtkaars of lelie-van-één-nacht. En die productie van verse bloemen gaat door tot eind september.

Efficiënte eendagsvlieg

Als je de tijd neemt om naar de teunisbloem te kijken terwijl die zich openvouwt, krijg je als vanzelf ontzag voor de natuur. Het korte leven van de bloem staat volledig in het teken van voortplanting en voortbestaan van de soort. De bloemen produceren stuifmeel en eicellen, die nodig zijn voor de bevruchting en productie van zaden, die weer zorgen voor de volgende generatie planten. In het ecosysteem zorgt het met de geur en kleur voor aantrekken van bestuivers. Nachtvlinders zorgen met het overbrengen van stuifmeel van de ene naar de andere bloem voor kruisbestuiving en het vergroten van de genetische diversiteit. Dit maakt de planten beter bestand tegen ziekten en veranderende omstandigheden.

Timing en niche

Door ’s nachts te bloeien vult de teunisbloem een niche die minder druk is dan overdag met concurrentie van andere bloeiende planten en maximaliseert het de kans op bestuiving. En mooi voorbeeld van een evolutionaire strategie om te overleven in een concurrerende omgeving. Volledig aangepast aan nachtelijke bestuivers zoals nachtvlinders en motten.

Parallel met de 24-uurs economie

Mijn gedachten dwalen af naar de 24-uurs economie waarin we leven. Tegenwoordig blijven bedrijven en diensten dag en nacht actief. Zo maximaliseren bedrijven hun productie, bereik en efficiëntie. Ze kunnen klanten bedienen die op verschillende tijden beschikbaar zijn en voldoen aan de vraag naar continue dienstverlening. Het creëert werkgelegenheid voor mensen met verschillende levensstijlen, en stimuleert economische activiteit buiten de traditionele (9 to 5) werkdag. We kunnen ons niet meer voorstellen dat je niet 24/7 van bepaalde diensten gebruik kunt maken.

Spiegel van de natuur

Ik vind het elke keer weer leuk hoe een simpele bloem je aan het denken kan zetten over je eigen organisatie. Welke strategie van de teunisbloem kun je toepassen in je bedrijf?

  • Welke niche aanpassing kun je doen zodat je minder concurrentie van anderen ervaart?
  • Efficiëntie en bereik: hoe kun je productie verhogen ofwel meer of andere klanten bedienen?
  • Hoe zijn jullie aangepast aan de 24-uurs economie?
  • Welke invloed heb je hiermee op het hele ecosysteem en de bredere maatschappij? 

Bij PLUK trainingslocatie vind je een unieke plek om eens te filosoferen over dit onderwerp. Omringd door het natuurlijke ecosysteem en de bloeiende teunisbloemen kunnen jullie nieuwe inspiratie opdoen. De tuin is mijn dagelijkse inspiratie voor groei en bloei.

Kom je ook een keer een kijkje nemen? Informeer gerust naar de mogelijkheden voor een teamsessie!

#inspiratielocatie #vergaderen #teamlocatie

 

Alle blogs