Onstuimige groei

2 juni 2023

Het is juni! En met het zonnetje erbij is dit dé ideale groeimaand voor de tuin. De hogere gemiddelde temperaturen, de (nog) vochtige bodem van het natte voorjaar, en meer dan 16 uur daglicht. Je ziet het overal om je heen als je de tijd neemt om naar buiten te gaan. Frisgroen blad aan de bomen, jonge zaailingen in de moestuin die ineens hard groeien en aan de fruitbomen is de bloesem veranderd in mini-vruchtjes. Om maar niet te spreken van het laag fruit zoals de bramen en frambozen. Elk jaar snoeien we ze heel hard terug, maar in de maand mei zijn ze zeker 1 meter gegroeid. Altijd oppassen dat ze niet gaan woekeren en heel stuk tuin gaan overnemen.

Als ik langs de kruidentuin loop zie ik de salieplant mooi in volle bloei staan, eromheen zoemen bijen en vlinders. Omdat deze plant snel verhout snoeien we deze in het voorjaar terug om de nieuwe scheuten de kans te geven om uit te kunnen lopen. De zachtgrijze blaadjes kleuren mooi met de paarse bloemen.

Van groei naar bloei

Onstuimig groeien en tot volle bloei komen kunnen wél samengaan. Voorbeelden genoeg in de natuur. De salieplant met zijn mooie paarse bloemen is voor mij een spiegel die ik ook wel in organisaties gebruik. Wie kent ze niet? De organisaties met almaar focus op groei en maximalisatie wat uiteindelijk tot uitputting leidt. Ik heb in mijn loopbaan (in vnl commerciële functies) ook altijd met groeitargets gewerkt. Het moest altijd meer, meer volume, meer marktaandeel, meer en nooit minder.

Oneindige groei bestaat niet in de natuur. Hoewel er altijd ontwikkeling is volgt dit een cyclische beweging. Tegenover de groeispurt in de lente, de bloei in de zomer staat ook de afbraak in de herfst. Er is tijd & noodzaak om in bloei te komen. De bloemen (en uiteindelijk de zaden) zorgen voor het voortbestaan van de plant, en terwijl ze dat doen hebben ze een functie in het hele ecosysteem. De bijen en vlinders profiteren van de nectar en zorgen op hun beurt weer voor bestuiving. Een mooie samenwerking op basis van wederkerigheid waar de hele omgeving van meeprofiteert. Het gaat over optimalisatie i.p.v. maximalisatie. Het systeem is in balans en dat is een voorwaarde voor het voortbestaan.

Spiegel van de natuur

In deze periode van het jaar (terwijl rond de zomer al vaak de plannen voor het volgend jaar worden gesmeed) is het nuttig om binnen je organisatie eens te evalueren hoe jullie omgaan met groei ambities? Wanneer zijn jullie tevreden? En hoe zorgen jullie ervoor dat de mensen met wie jullie werken ook kunnen floreren? Blije werknemers met werkplezier, die zich kunnen ontwikkelen, en die graag naar hun werk gaan? Stel jezelf eens de vraag – zijn wij bezig met optimalisatie of maximalisatie?

En hoe zit het met het ecosysteem om jullie heen? Welke uitstraling hebben jullie naar de klanten? Met wie hebben jullie een wederkerige relatie waar beide partijen van profiteren? Of is er sprake van ‘verdringing’ van andere soorten?

Bij PLUK trainingslocatie vind je een unieke plek om eens een boompje op te zetten over het thema ‘van groei naar bloei’. Omringd door allerlei bloeiende planten kunnen jullie nieuwe inspiratie opdoen, het is mijn dagelijkse inspiratie uit de natuur.

Kom je ook een keer een kijkje nemen? Informeer gerust naar de mogelijkheden voor een teamsessie!

Alle blogs