Ongewenste rovers

19 juli 2021

Ik ben al weken in de weer om een slakkenplaag in de moestuin te bestrijden. Een biologische moestuinier die ik hoog heb zitten, vertelde mij dat slakken op een gegeven moment in een zomerslaap gaan. Dit jaar dus niet! Het is een hel..…door het aanhoudende natte weer, hebben deze plaagdieren elke avond vrij spel. Het aanwezige water zorgt voor een grote glijbaan die ze telkens weer naar mijn ontkiemende groenten doet glijden…grrrh. Van de stoksnijbonen is meer dan de helft opgegeten. Ik weet niet wat ik meemaak. Ik heb alles al geprobeerd: barrières van eierschalen, grint, koffieprut, oprapen en weggooien, schaaltjes met bier, biologische korrels etc. Tips nog steeds welkom, met 1 kanttekening dat het wel biologisch moet blijven.

Concurrentie in de tuin

Wat een teleurstelling dat mijn zorgvuldig uitgewerkte plan voor de moestuin dit jaar niet werkt. Mijn planning met een teeltplan, zorgvuldig voorbewerken van de grond, zaaien, en opkweken van de jonge zaailingen, resulteert deze zomer in een slagveld. De natuur is meedogenloos. Terwijl ik ’s ochtends de schade van de afgelopen nacht inspecteer, doet het mij denken aan de concurrentie die ik in mijn werk ook wel eens tegenkom. Het gevecht om marktaandeel, waarbij de andere partij met man en macht hun territorium verdedigt, als er een nieuwe speler verschijnt, want ‘the winner takes it all’. Of is er plek voor meer spelers en vergroten ze samen de markt? En kunnen ze dus naast elkaar bestaan. En hoe doen ze dat dan? Met welke strategie, tactieken en argumenten? Concurrentie is van alle tijden, en zie je zeker ook in de natuur, het gras dat het ene dier eet, kan een ander dier niet meer gebruiken om zijn honger te stillen en het water dat een boom opneemt is niet meer beschikbaar voor een andere plant.

Strijden om dezelfde resources

Geen enkel organisme leeft volledig in isolatie, maar heeft interactie met andere soorten. Het is belangrijk dat het ecosysteem in evenwicht is, waarbij samenwerking een sleutel is tot succes. En wellicht heeft het dit jaar meer tijd nodig om in evenwicht te komen. De natte omstandigheden hebben in ieder geval voor een andere dynamiek gezorgd. Voor mij dus de grote uitdaging hoe ik de moestuin slakkenvrij ga krijgen…ik geef het nog niet op! OK, ik lees dat ik een aantal preventieve dingen kan doen die een groot verschil maken, zoals orde creëren, de grond verversen, en natuurlijke barrières opwerpen. Samenwerking ga ik zoeken in bepaalde planten die een afwerende werking hebben, maar de beste tip die ik heb gehad is om aaltjes tegen slakken in te gaan zetten. Minuscule bodemorganismen die voor het blote oog niet zichtbaar zijn, maar in de bodem het gevecht aangaan met de slakken. Nog even geduld hebben en vooral niet opgeven…ik ben reuze benieuwd!

Relaties en de kracht van samenwerking

Mijn eigen #blikopbuiten en #spiegelvandenatuur gebruik ik ook in de werksituatie. Deze plaagdieren in de tuin zetten mij aan tot nadenken en een stukje reflectie.

Wat werkt er nou met wie samen, en hoe houden ze het ecosysteem in evenwicht?

In bedrijven werkt het ook zo. Elk bedrijf of organisatie heeft interacties met andere partijen, zoals klanten, medewerkers, rivalen, leveranciers en de overheid.  Eens in de zoveel tijd is het een goede oefening om in kaart te hebben met welke partijen er welk soort interacties zijn. In welke categorie vallen al deze relaties? Zijn ze complementair of zijn het concurrenten, roofdieren, of parasieten, wie is de prooi en heb je er last van of niet?

Ken je concurrent

Het helpt om alle marktpartijen en concurrentie goed in kaart te brengen, en je goed voor te bereiden op toekomstige concurrenten. En in scenario’s te denken. Wat hebben jullie nog te doen, te leren of te veranderen? Uit welke hoek verwacht je weerstand? Welke mogelijkheden voor samenwerking zijn er?

Kom, nu het allemaal wat meer open is, je strijdplan eens tegen het licht houden met je team. Buiten kom je vaak tot heldere inzichten en de meedogenloosheid van de natuur zet je aan tot reflectie. Wil je ook buiten de gebaande kaders denken? Het is een kwestie van een paar uur met je team aan de slag zodat je daarna met een strijdplan huiswaarts kunt gaan.  Interesse? Kom eens langs bij PLUK trainingslocatie, een pareltje in het groen tussen Breda en Tilburg waarbij de invloed van de natuur dagelijks aanwezig is. Informeer naar de mogelijkheden.

Alle blogs