Oktober OOGST

26 oktober 2022

We zijn nog volop aan het oogsten in onze boomgaard! Met dit zachte weer is het goed om lekker in de tuin bezig te zijn. De appel- en perenpluk, walnoten en kastanjes, maar ook de laatste bramen, frambozen, eetbare bloemen en natuurlijk pompoenen. In de herfst is er veel eetbaars in de natuur te vinden. Het is een feestje!

Wist je dat het woord ‘herfst’ eigenlijk slaat op de tijd van het plukken? De Oogsttijd. Net als het Duitse woord ‘Herbst’ , het Engelse ‘ Harvest’, en het Friese woord ‘Hjerst’, allen afgeleid van het Oudgermaanse ‘harbistaz’, een verwijzing naar de maand waarin van oudsher de oogst werd binnengehaald.

Plannen maken voor 2023

Oktober markeert de start van het 4e kwartaal, een periode die in veel bedrijven vaak wordt gebruikt om alweer vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Wij zien dat ook bij PLUK.  Veel team meetings staan alweer in het teken van het formuleren van de doelstellingen voor 2023. Er wordt druk gebudgetteerd, spreadsheets ingevuld en nieuwe projecten bedacht. Logisch, zeker in grote bedrijven gaat daar een heel review proces mee gepaard. Het is goed om vooruit te kijken en met elkaar de doelen voor 2023 te bepalen.

Maar…niet vergeten om de oogst te vieren

Zonder dat je het doorhebt, zit je alweer in met je hoofd bij het nieuwe jaar. En is er geen tijd genomen met elkaar om de oogst van het jaar te vieren. Met de oogstfeesten van weleer werd uitgebreid de tijd genomen om dankbaarheid te tonen voor de oogst. De opbrengst samen vieren na maanden van samenwerking op het land. Een goede gewoonte onder land- en tuinbouwers, wijnboeren en andere gewas producerende beroepsgroepen. Zij zijn gewend aan de dynamiek van weersinvloeden of andere invloeden die grote gevolgen kunnen hebben voor de oogst. Denk alleen maar aan het effect van de lange droge- en hete perioden die we in ons land tegenwoordig kennen.

Niet meer vanzelfsprekend

Na 2 jaar van corona, zijn er nog steeds veel dynamieken waar organisaties mee te maken hebben. Aanhoudende grondstof tekorten, hoge energieprijzen en krapte op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld zorgen nog voor veel onzekerheid. Een zelfde inzet als een paar jaar geleden leidt niet automatisch tot hetzelfde resultaat. Gezamenlijk terugkijken naar het resultaat, en de jaaropbrengst helpt om de doelen voor volgend jaar aan te scherpen. De lessen mee te nemen om van te leren i.p.v. om op af te rekenen.

Deelt iedereen mee?

Omdat onze oogst ook steeds vaker op andere delen in de wereld wordt geplukt, is het steeds moeilijker om dit gezamenlijk te vieren. Ik las afgelopen weekend een artikel in het FD over de tomatenoogst in Zuid-Italië door arbeidsmigranten, die soms onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken voor een schamel dagloon. Schrijnend vind ik het elke keer weer om te lezen hoe ongelijk de welvaart is verdeeld. En in dit geval gaat het alleen maar om de oogst van tomaten die in de blikjes in onze supermarkten beland. Terwijl ik mijn laatste tomaten pluk in de kas, schiet dat wel door mijn hoofd. Hoe kunnen we zorgen voor meer kansengelijkheid zodat deze plukkers ook een menswaardig bestaan kunnen leiden? En hoe zorgen we voor meer transparantie in de hele logistieke keten, en een positieve impact op de samenleving en het milieu? Vragen die gelukkig steeds vaker gesteld worden en waar een bedrijf een antwoord op moet hebben.

Plan jouw oogstfeest

Oktober en november zijn goede maanden om terug te kijken wat jullie als team in dit jaar hebben ge-oogst. En welke impact jullie als bedrijf hebben gemaakt. Net als in de natuur, zullen sommige zaken geweldig zijn gelukt, en andere niet. En of het in balans is geweest met de waarden die jullie als bedrijf nastreven. Het is nogal een bewogen tijd geweest.

Sta stil in de hectiek om met elkaar terug te kijken wat jullie hebben laten groeien dit jaar en of het misschien ten koste is gegaan van andere zaken (denk aan milieu, gemeenschap, mentale gezondheid).

Bij PLUK in de boomgaard kun je direct de spiegel van de natuur ervaren. Een blik naar buiten houd je symbolisch een spiegel voor, je kunt de oogst zelf ervaren, de tuin ligt bezaaid met walnoten en kastanjes. Pluk een framboos! Het is mijn dagelijkse inspiratie voor groei en bloei.

Kom je ook een keer een kijkje nemen? Informeer gerust naar de mogelijkheden voor een teamsessie!

#vergaderen #teamlocatie #trainen #brainstormen #inspiratiesessie

Alle blogs