Moltalk

25 februari 2022

Zijn jullie ook fan van het programma ‘Wie is de mol’? Het is alweer het 22ste seizoen, en hoe mooi is Albanië! De finalisten zijn bekend en op 5 maart weten we de winnaar is en wie het spel als ‘de MOL’ heeft weten te saboteren…nog even geduld! Ik ben fan, en ik verdenk Kim-Lian, of toch Fresia?

Saboteren

Op dit moment saboteert een échte mol in onze achtertuin onze groene grasmat. De een na de andere zwarte heuvel verschijnt in het gras waardoor we de gangen van de mol goed kunnen waarnemen. Hij wroet heel de tuin om….ik vind het een lastpak…maar ik lees dat het eigenlijk een goed teken is als je mollen hebt in je tuin. De grond schijnt goed te zijn, niet te nat en niet te droog en vol met regenwormen. Ze eten ook slakken en larven van (schadelijke) insecten, en ze doen aan grondverbetering door de humus uit de bovenlaag te mixen met de diepere aardlagen. Dus ik besluit om er niet wakker van te liggen en probeer de natuur haar gang te laten gaan. Hier is een heel ecosysteem gewoon aan het werk. Niks saboteur maar proberen het nut ervan in te zien.

Terug naar ‘Wie is de mol’

Ongelooflijk hoe een hit dit programma is! Het trekt al jaren waanzinnig veel kijkers. En de makers doen er natuurlijk ook alles aan om op allerlei kanalen de beleving tot grote hoogte te brengen. Al maanden van te oren wordt de spanning opgevoerd met de bekendmaking van de kandidaten en starten de speculaties. Er is een o.a. speciale WIDM-app, een YouTube en Insta account, een Molfandag, een Molboekje en allerlei voor-en nabeschouwingen op TV en andere media.

Alles draait om beleving en interactie

De makers van dit programma hebben het echt goed begrepen. Alle psychologische registers worden opengetrokken om de fans erbij te betrekken. Gedurende de uitzendingen krijg je als kijker het idee de kandidaten echt te kennen, en ontwikkel je een soort van sympathie of juist antipathie. In combinatie met de vraag wie erin blijft of wie eruit gaat blijf je natuurlijk kijken. Dan  heb je ook nog de strijd om de jokers en vrijstellingen.

Het format van ‘Wie is de Mol’ leent zich uitstekend voor interactie, omdat je wordt uitgenodigd om mee te praten en te speculeren. De makers zwengelen het slim aan, met het programma Moltalk wat verwijzingen geeft naar de app en de website. Op de een of andere manier lukt het dit TV-programma om kijkers weer aan de buis te krijgen, want je wil niet de enige zijn die niet meedoet. Al die interactie stimuleert een gevoel van gemeenschappelijkheid. Samen met de andere ‘molloten’ kijken voelt als een gedeelde ervaring,  waar veel mensen actief aan meedoen.

Verwarring bij de start

In het begin houdt iedereen elkaar in de gaten en doet zijn uiterste best om aanwijzingen te verzamelen. Elke actie is verdacht en je hebt eigenlijk wel een Molboekje nodig om alles bij te houden. Er is veel verwarring in het begin en niemand is zeker van zijn zaak.

Nieuwe projecten ontwarren

Het doet mij een beetje denken aan de start van een nieuwe opdracht. Aan het begin van een spannend nieuw project heb je vaak nog geen idee wat de uitkomst gaat zijn. Er komt van alles op jou en het team af. En iedereen wil alle informatie graag direct kunnen duiden. Net als in WIDM is het superhandig om alle belangrijke zaken rondom je project goed bij te houden en met elkaar te delen.

Het nut van delen van informatie

Niet alleen bijhouden van de informatie maar vooral het delen met elkaar leidt tot nieuwe inzichten.  Soms vergeet je een belangrijk detail, maar door de gezamenlijke aantekeningen met elkaar te bespreken brengt weer nieuwe acties. Waar de regie van WIDM graag twijfel zaait, is dit in ons werk ook vaak het geval. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar aanvullend onderzoek of het project wordt zomaar ‘on hold ‘gezet. Het is belangrijk om van te voren na te denken welke ‘molacties’ je kan verwachten en daarop te anticiperen. In het licht van het hele ecosysteem. Dus kom in actie: verzamel informatie, stimuleer interactie, probeer en leer. Zodat je ook het nut van een potentiele saboteur probeert te begrijpen.

Alle aanwijzingen op een rijtje

Heb jij met je team het gevoel dat je wordt gesaboteerd?  En behoefte aan een sessie om de verwarring te ontwarren? Of om de mol in jullie organisatie te identificeren? Kom eens langs voor een teamdag bij PLUK trainingslocatie en leg alle informatie eens bij elkaar. Letterlijk met je voeten in de klei, waar een mol momenteel de achtertuin saboteert. Wellicht brengt het jullie team nieuwe inzichten om straks als winnaar uit de bus te komen!

 

Alle blogs