Mmmmm….vers gemaaid gras!

14 mei 2021

Achter mijn bureau word ik opgeschrikt door een ronkende tractor die aan de overkant van de weg op het grasland bezig is. Joepie, ze zijn begonnen met gras maaien, de eerste keer dit jaar! Dat betekent dat we de geur van vers gemaaid gras de komende dagen kunnen ruiken! Ik zet snel de ramen boven open… deze geur staat toch echt wel in mijn top vijf van favoriete geuren: de frisse geur van het voorjaar. Wat je vanuit je raam niet zo snel ziet, is dat er veel planning aan deze maaibeurt vooraf gaat, iets waar organisaties nog wel iets van kunnen leren!

In vaktermen heet deze eerste maaibeurt de eerste snede, en is toch wel de belangrijkste van het jaar, omdat de eerste keer maaien het lekkerste en meeste gras oplevert. Belangrijk als wintervoer voor de koeien op stal.

Scenarioplanning en onderlinge afstemming

Er gaat een uiterst nauwkeurige planning aan het maaien van het gras vooraf. De weersinvloeden maken het tegelijk een heel dynamische planning. Veel ploegen van veelal loonwerkers werken samen. Nadat het gras gemaaid is, wordt het geschud. Soms wel een paar keer, afhankelijk van het weer, de zon en de wind, om maar zoveel mogelijk droge opbrengst te krijgen.

Vandaag is het gunstig weer! Er staat een behoorlijk windje en de zon schijnt regelmatig. Dus gaan ze direct door met machinaal harken, waarbij met uiterste precisie de bekende nette rijtjes worden gemaakt. En dan is het tijd voor de laatste stap. De hakselploeg komt en die snijdt het gras in kleinere stukjes. Naast de hakseltractor rijdt een grote kar, waar het gras in geblazen wordt. Zij aan zij sjezen ze over de akkers, de lege kar staat klaar om de volle af te lossen…geen tijd te verliezen. De volle karren rijden het naar de boerenerven om het in de bekende kuilgras bulten te kiepen. De komende dagen zijn wij weer toeschouwer van dit tafereel. Soms tot diep in de nacht, omdat ze op meerdere akkers tegelijk aan het werk zijn.

Kortom, de boeren hebben tijdens het grasmaaien te maken met veel externe invloeden, de dynamiek van het weer en de verschillende ploegen die moeten samenwerken. Iedereen wil natuurlijk ook tegelijk dat malse gras van het land, waardoor de loonwerker hartstikke druk is.

Het lijkt wel op een product lancering…

Ik wandel een rondje om de akker. De bedrijvigheid van het maaien van deze eerste snede doet mij denken aan de lancering van een nieuw product. Ik heb het geluk de afgelopen maanden als externe aan twee lanceringen mee te mogen werken. Bij twee verschillende organisaties. Super leuk, vooral ook om de verschillen te zien. Als ‘buitenstaander’ kijk je met een frisse blik en kun je waarde toevoegen aan het proces. Het launch team is vaak al meer dan een jaar bezig, en houdt maanden rekening met meerdere scenario’s van toetreding tot de markt, het exacte moment is vaak pas op het laatste moment duidelijk. Verschillende teams die als een geoliede machine moeten toewerken naar het moment suprême. Veel overleg, veel afstemming, snelle & korte updates.  En als het goed is efficiënte communicatie en onderlinge motivatie die leidt tot een team dat goed in een flow zit en gezamenlijk geniet van de periode van de lancering. Eindelijk los!

Maar zo’n product launch vraagt wel om goede voorbereiding…. Anders kun je het letterlijk en figuurlijk wel ‘schudden’.

Een teamdag om de planning op scherp te zetten

Heb jij een productlancering op je lijstje staan en wil jij met je team eens goed naar de planning kijken? Om klaar te zijn voor het moment suprême?

Jullie zijn van harte welkom bij PLUK trainingslocatie in Klein Dongen op een kleinschalige vergaderlocatie in het groen. Daar kunnen jullie in alle rust je scenarioplanning en onderlinge afstemming bespreken, even weg van je vaste werkplek. Misschien vangen jullie nog een glimp op van het boerenleven voor een stukje inspiratie!

 

 

 

Alle blogs