Koers op kruisbestuiving

21 augustus 2021

Het is eindelijk weer eens een zonnige dag en ik hoor overal gezoem in de tuin. De bijen en vlinders zijn nog druk in de weer. In de natuur vindt continue kruisbestuiving plaats van planten doordat insecten stuifmeel overbrengen. Voor veel planten geldt: zonder bestuiving geen voortbestaan. En zonder kruisbestuiving geen nieuwe soorten. Insecten zijn cruciaal voor de organisatie van onze natuur en illustreren daarmee hoe belangrijk samenwerking tussen verschillende organismes is.  Het is fascinerend dat wederkerige relaties in de natuur vanzelfsprekend zijn voor overleving.

Wat kunnen we hiervan leren voor organisaties?

Op een effectieve manier samenwerken is voor veel organisaties de reden van bestaan, maar hoe stimuleren we eigenlijk kruisbestuiving tussen teams en afdelingen?

Ik kom het nog regelmatig tegen dat men zich in grote organisaties opsluit in silo’s, in een eilandjescultuur van afdelingen die nauwelijks met elkaar praten. Hoe groter een organisatie wordt, hoe groter de hiërarchie, hoe groter de afstand tussen de afdelingen, en hoe kleiner de kruisbestuiving naar elkaar. Effectief samenwerken blijkt lastig toe te passen in de praktijk. Tegenwoordig is er veel te doen over cross-functionele teams. Door mensen vanuit verschillende afdelingen bij elkaar te zetten, kun je sneller en vaker komen tot innovatieve oplossingen, waar een groep specialisten uit hetzelfde vakgebied nooit op gekomen zouden zijn. Bedrijven die niet voorbij de grenzen van hun functionele silo’s kijken, reageren vaak trager op externe dynamiek. Het geheim is om mensen van binnen en buiten organisaties samen te brengen, zodat er een wisselwerking ontstaat waaruit onverwachts mooie dingen kunnen ontstaan. Talenten worden ontwikkeld, gedeeld en ontdekt.

Van eilandjescultuur naar echte samenwerking

Planten communiceren met insecten zoals de bijen met als doel ze te verleiden. In ruil voor zoete nectar zorgen deze bijen weer voor bestuiving en dragen zo bij een de voortplanting van de plant. De natuur investeert in wederkerige relaties en zorgt zo overleving.

Welke relaties spelen een rol in jouw organisatie? Werken jullie al in cross-functionele teams en hoe zorgt de samenwerking ervoor dat het bijdraagt aan het totaalresultaat? Hoe kun je die relaties verleiden tot een samenwerking waar alle partijen wat aan hebben? Of loopt het niet zo soepel?

Investeren in wederkerige relaties

Eens in de zoveel tijd is het goed om de samenwerking in jullie teams eens onder de loep te nemen. Werken jullie al in cross-functionele teams? Hebben jullie echt oog voor elkaars sterkten en verbeterpunten?

Zeker na de periode van lockdown helpt het om even weg van je dagelijkse werkplek met elkaar te reflecteren op deze vragen, zodat je nog meer waarde kunt leveren aan elkaar.

Plan eens een inspiratiesessie bij PLUK trainingslocatie in Klein Dongen, midden in de natuur, waar je elke dag de zoemende bijen en vlinders aan het werk kunt zien. Ik weet zeker dat jullie team daar straks de vruchten van gaat plukken!

 

 

 

Alle blogs