Een mistig 2021…

5 januari 2021

Het lijkt wel symbolisch. Juist aan het einde van dit rare jaar 2020 is er regelmatig mist in de ochtend. Het is dichte mist; ik kan de bomen aan de overkant nauwelijks zien. Bijna net als een laagje sneeuw weet de mist lelijke dingen te verbergen, zodat je ze even niet ziet. De ruis verdwijnt van alles wat er even niet toe doet. Vandaag kan ik er wel van genieten. Ik zie de zon er al een beetje doorheen prikken; straks komen er van die mooie mistslierten te hangen over de weilanden.

Tegelijkertijd lees ik in de mist ook onduidelijkheid en onzekerheid. Over het komende jaar en de vraag wanneer we terug kunnen naar de dingen die we het allerliefste doen, zoals onbezorgd bij elkaar komen. Die verbinding en connectie met elkaar. Juist in deze tijd is er behoefte aan bakens in de mist. Perspectief en duidelijke doelen. Na negen maanden van corona-onzekerheid betrap ik me ook op dagen dat ik behoefte heb aan duidelijkheid. Gelukkig duurt dat gevoel nooit lang en zie ik altijd de volgende dag weer scherp wat ik te doen heb.

Geen focus vertroebelt je uitzicht

Het is mijn ervaring dat in organisaties, los van corona onzekerheid, mensen ook wel eens het idee hebben dat ze alleen maar door dichte mist aan het waden zijn. Bijvoorbeeld door een gebrek aan focus of doordat medewerkers geen zicht hebben op het grotere geheel. Het ontstaat als er geen consistentie is tussen de prioriteiten en keuzes die worden gemaakt. Geen focus vertroebelt je zicht op de toekomst en laat iedereen maar ploeteren zonder het idee of het ergens toe leidt. Juist nu, met al het thuiswerken en de onzekerheid in de maatschappij, is een gezamenlijke teamfocus essentieel.

Stoombootjes in de mist

Ik heb periodes gekend in mijn werk dat de prioriteiten in het team niet altijd helder waren. Of dat we niet op één lijn zaten waar we onze tijd en energie in zouden moeten steken. Soms had ik het gevoel in vergaderingen dat we als stoombootjes in de mist langs elkaar heen aan het praten waren. De één nog beter dan de ander in het gebruiken van verhullende taal.

Wat altijd hielp was dit benoemen en erkennen en vervolgens tijd agenderen om de zaken weer helder te krijgen. Duidelijke doelstellingen formuleren om samen stap voor stap te realiseren. Zaken concreet maken en nieuwe projecten initiëren, voorzien van een duidelijk plan.

Echt, mijn ervaring is dat dan de mist weer optrekt en de zon weer gaat schijnen. Ineens ziet iedereen alles weer scherp. Net zoals ik in de loop van de middag ineens de bomen langs het bospad weer scherp kan zien.

Zaken weer scherp zien

Als jij wil voorkomen dat er mistvorming ontstaat in je organisatie of je team, zorg er dan voor dat je regelmatig de koppen bij elkaar steekt en de stoombootjes uit de mist bevrijdt. Wat goed kan werken is om daarvoor even uit je vaste werkomgeving los te komen op een externe locatie, zonder de prikkels van alledag. Zo nodig onder begeleiding van een externe facilitator om samen gezamenlijke stappen naar de toekomst te zetten.

Teamsessie plannen

Kom eens langs (als het weer mag en kan in 2021) voor een inspirerende teamsessie (met begeleiding) bij PLUK trainingslocatie in Klein Dongen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Alle blogs