De kracht van een kiem

11 juni 2021

Is het je wel eens opgevallen wat voor ongelooflijke groeikracht er in een klein boontje zit? Dit jaar kwam de moestuin langzaam op gang, door een koud en nat voorjaar. Maar met het mooie weer is er een enorme groeispurt gaande. Stoksnijbonen mogen van mij niet ontbreken, ik ben fan. De power die al zichtbaar wordt bij het ontkiemen van een boon is fascinerend. De kracht en de snelheid van de zaadlobben die zich ontvouwen, de wortels die naar beneden groeien op zoek naar water, en de kleine kiemplantjes die groeien naar het licht. Op het moment dat ze de grond in gaan, begint het ‘slingerspel’, oftewel de race omhoog, ongeremd de lucht in.

Waarom doen deze kiemen mij denken aan nieuwe talenten?

Heerlijk als er nieuwe mensen bij een team komen, een frisse wind door de organisatie waait, of een groepje trainees aan de slag gaat.  Jonge, of nieuwe werknemers in een organisatie zitten vaak vol ideeën hoe zaken anders zouden kunnen. Zien overal mogelijkheden. Rennen alle kanten nog op, zonder duidelijke richting of koers.

De jonge bonenstaken groeien ook alle kanten op en slingeren zich langs de stok omhoog. In een soort race wie als eerste de top gaat aantikken. Sommige plantjes slaan hun eigen stok over en gaan groeien bij de eerstvolgende stok die ze tegenkomen. Daar voelt het blijkbaar beter om te groeien.  Het lijkt wel als de jonge zaailingen vrij kunnen groeien dat ze harder de lucht in schieten, speelser, op zoek naar het licht. Uiteindelijk slingeren ze zich om een stok en conformeren ze zich, net als nieuwe mensen ook gaan werken volgens de geldende regels en processen.

Hoe kanaliseer je die energie?

De grote uitdaging voor veel organisaties is om de kracht van jonge talenten te benutten, voor innovaties en andere manieren van werken. Het is niet altijd eenvoudig om een omgeving te creëeren waar iedereen vrijuit ideeën kan delen, pilots kan doen, die ook mogen mislukken, en van fouten te leren.

Mijn ervaring is dat veel organisaties hiermee worstelen. Wat je vooral niet wilt is dat nieuwe initiatieven in de kiem worden gesmoord. Dat de jonge boontjes letterlijk door ongedierte worden opgegeten…of dat nieuwe mensen zich heel snel vormen naar oud gedrag. Dat vereist wel dat je er van te voren over nadenkt en je organisatie op inricht.

Ken je kiemen

Het helpt om in kaart te hebben in je organisatie wie die mensen zijn die altijd vol ideeën zitten. Zodat je ze ook bewust in teams bij elkaar kunt zetten om een probleem op te lossen.

Kom, nu het weer allemaal wat meer open is, je team eens tegen het licht houden. De spiegel van de natuur en de kracht in de moestuin zetten je aan tot denken. Hebben jullie je organisatie wel goed ingericht? Hoe stimuleer je die vernieuwing? Welke kleine aanpassingen zou je kunnen of willen doen? En wat heb je daarvoor nodig?

Vind de antwoorden samen op een externe, inspirerende buitenlocatie. Buiten kom je vaak tot heldere inzichten. Informeer naar de mogelijkheden!

 

Alle blogs