De kers op de taart

17 juni 2022

Het is kersentijd. Ook wij zijn ze volop aan het plukken. Van die grote vlezige hollandse kersen. De oude hoogstam kers is prachtig in de bloesemtijd, maar nu ook met de rode kersen eraan. Elk jaar is het weer de vraag of wij ze kunnen plukken of dat de vogels ons te snel af zijn….die lusten ze nl. ook heel graag. De vogels komen af op de rode kleur én zoete geur. Mooi voorbeeld van hoe verleiding werkt in de natuur.

Groen = niet eten | Rood = rijp

Rijpe kersen willen niet aan de boom blijven hangen, die willen op reis. En dat kunnen ze niet zelf maar daar is in de natuur iets slims voor bedacht. Bessenstruiken en fruitbomen verpakken hun zaden in een zoete vrucht met een lekker fel kleurtje. Uiteindelijk draait het allemaal om voortplanting en het voortbestaan van de soort. En planten en bomen doen dat door verspreiding van zaden, vruchten of pluizen. In deze tijd van het jaar zie je ook veel pluisjes die via de wind worden verspreid. Maar bij kersenpitten werkt dat niet, die zijn te zwaar en vallen direct omlaag. Zolang de zaden nog niet rijp genoeg zijn, maken de vruchten bittere en zure stoffen aan. De groene kleur zorgt er ook voor dat ze nog niet opvallen tussen de bladeren. Pas als de pitten klaar zijn worden de vruchten zoet en sappig. Dan mogen ze gezien worden en krijgen ze de felrode kleur. Eet mij!

Vrienden zijn nodig

In dit seizoen is overal de groeispurt in de natuur zichtbaar. Planten en bomen schieten omhoog met hulp van water en zonlicht. Dat doen ze allemaal zelf. Maar sommige dingen kunnen ze niet alleen. En werken ze samen met andere soorten. Bijvoorbeeld voor bestuiving in de bloesemtijd en voor de verspreiding van zaden.

De kersenboom steekt veel energie in het zichzelf zo aantrekkelijk mogelijk te maken zodat de pitten meegenomen worden door de vogels. Op grote afstand van de moederplant valt de pit op de grond, eigenlijk als een soort kers ín een taartje van meststoffen. De uitwerpselen zijn perfecte groeistoffen voor een nieuw jong kersenboompje. Slim bedacht.

Als je goed om je heen kijkt zie je heel veel samenwerking in de natuur tussen verschillende soorten, die elkaar helpen met voedsel, voortplanting en veiligheid.

Voortbestaan: ook voor bedrijven belangrijk

Veel bedrijven en organisaties hebben dezelfde uitdaging als de natuur. Halverwege het jaar gaat iedereen alweer aan de gang met meerjaren plannen voor de toekomst. Wat doet jullie bedrijf om te blijven voortbestaan? Wat is de strategie voor de toekomst? Wat willen jullie in de wereld zetten en hoe willen jullie dat bereiken?

Zijn jullie innovaties levensvatbaar?

Leuke oefening om met de spiegel van de natuur aan de slag te gaan met deze vraag. Welke voortplantingsstrategie past het beste bij jullie organisatie? Vertrouwen jullie je producten toe aan de wind als pluisjes of moeten jullie een plan bedenken voor verspreiding?

Wat kunnen jullie zelf, met eigen mensen, producten of diensten? En waar hebben jullie anderen voor nodig? Welke verleidingstrategieën kun je inzetten? Hoe lokken jullie klanten en hoe zorg je ervoor dat de juiste klanten jullie weten te vinden? En welke ‘bittere stoffen’, of kleuren zetten jullie in als het product nog niet klaar is voor lancering?

Spiegel van de natuur

Bij PLUK trainingslocatie onder de kersenboom vind je een unieke plek om eens te filosoferen over jullie echte ‘kers op de taart.’ Hoe val je op tussen alle informatie? Het ultieme detail waardoor er een ‘offer you can’t refuse’ ontstaat. Omringd door groen kunnen jullie nieuwe inspiratie opdoen en ik weet zeker dat de beste ideeën op zo’n manier vanzelf komen. De tuin is mijn dagelijkse inspiratie voor groei en bloei.

Kom je ook een keer een kijkje nemen? Informeer gerust naar de mogelijkheden voor een teamsessie!

 

Alle blogs