Voorjaar vol verleiding

28 maart 2022

De bloesempracht in de fruitboomgaard is een feest! De afgelopen weken heeft het mooie weer gezorgd voor vroege bloesem van in ieder geval de perenboom en het begin van knopvorming in de appelbomen. Lopend door de tuin zie ik elke dag weer iets meer kleur verschijnen. Fris groen, nieuw blad, de eerste bloemen. De lente, het seizoen van de belofte voor nieuwe ideeën.

Als ik iets verder uitzoom, dan zie ik niet alleen de fruitboom, maar het hele ecosysteem om de boom waardoor hij elk jaar weer kan groeien. Niet alleen de zon, de lucht en de regen, maar ook de vruchtbare bodem en het onzichtbare samenspel tussen de wortels van de boom en schimmels en de andere bomen. Een fruitboom loopt in het voorjaar uit op de energiereserves van het vorig jaar. Communicatiesignalen schieten van beneden naar boven en omgekeerd. Er is ook communicatie met andere soorten, de bekendste is die met de bijen, die zorgen voor bestuiving in ruil voor nectar.

De natuur is relationeel

In gezonde ecosystemen in de natuur is 90% van de relaties gericht op samenwerking. Dat is echt fascinerend, want we denken maar wat vaak dat het gaat om eten en gegeten worden in de natuur. Nee, juist níet dus! Het gaat om wederkerigheid en relationaliteit: ‘halen en brengen is in balans’. En dat terwijl de samenwerkende soorten helemaal niet hetzelfde doel nastreven. Ze zijn aanvullend op elkaar. Wat de éne soort heeft, mist de ander en andersom. Uiteindelijk draait het om het voortbestaan waarbij partnerrelaties zorgen voor stabiliteit en diversiteit.

Over de bloemetjes en de bijtjes

Planten en bomen kunnen een heleboel zelf, maar voor sommige klussen hebben ze hulp van een andere soort nodig. Om stuifmeel van de ene naar de andere bloem te brengen bijvoorbeeld. Of om zaden te vervoeren naar een andere groeiplek. De kracht van verleiding wordt hiervoor ingezet. De bomen lokken bijen, hommels, vliegen en vlinders met voedzaam stuifmeel of nectar. Na zo’n bezoek aan een lekkere bloesem gaat de bij op zoek naar eenzelfde bloem. En zo laat hij daar weer een beetje stuifmeel van de vorige bloem achter. Slim gedaan van die boom.

Hoe relationeel is jouw organisatie?

Het is leuk om met deze spiegel van de natuur eens te kijken naar de verschillende relaties binnen jouw organisatie. Hoe werken jullie samen? Je kunt kijken naar je interne samenwerking maar ook naar externe relaties. Welke rol en functie spelen die relaties in het ecosysteem? Welke doel streeft elk van deze relaties na? En is er sprake van balans in ‘halen en brengen’? Of is er vooral sprake van concurrentie, roofbouw of een parasitaire relatie? En hoe verloopt de communicatie? Zetten jullie de kracht van verleiding in in de samenwerking met andere soorten en zo ja hoe?

Spiegel van de natuur

Bij PLUK trainingslocatie in de fruitboomgaard vind je een unieke plek om jullie organisatie eens tegen het licht te houden. Welke rol speelt de ‘bloesem’ en wie zijn de bijen? Hoe spelen jullie het spel van de verleiding of wat kan hier nog van worden geleerd. Een dag ‘weg van je werkplek’ kan hierin faciliterend werken. Eén blik naar buiten houd je symbolisch een spiegel voor, waar de fruitbomen nu in volle bloei staan. Het is mijn eigen dagelijkse inspiratie voor groei en bloei.

Kom je ook een keer een kijkje nemen? Informeer gerust naar de mogelijkheden voor een teamsessie!

Alle blogs